„Отец Серафим Роуз – живот и дело“ е отново на книжния пазар

„Отец Серафим Роуз – живот и дело“ е отново на книжния пазар

Издателство „Омофор“ с радост съобщава, че една от най-обичаните от православния читател книги е отново на книжния пазар.

Трудът на йеромонах Дамаскин „Отец Серафим Роуз – живот и дело“ проследява търсенето на Истината, а също така духовното и философско развитие на отец Серафим Роуз. Намерил смисъла на живота си в Православната църква, той прокарва пътя за хиляди, които тръгват след него. Томът съдържа дванадесет части, пространна библиография и индекс. Авторът на книгата е духовен син на отец Серафим.

Иеромонах Серафим е първият роден в Америка американец, който е определян като „връзката със съзнанието на древните свети отци”. Произлиза от типично бяло протестантско семейство от средната класа на типичен калифорнийски крайбрежен град, Сан Диего. Името, дадено му при раждането, било Юджийн, което означава „с високо потекло” или „благороден”.

Още като дете о. Серафим бил обично чедо. Баща му смятал, че „слънцето е изгряло с него“. Още на младини цитирал цели пасажи от Библията. В прогимназията показвал изключителни познания по немски, френски и испански език. Руската литература му била любимо занимание. Отказал даже парична награда при дипломирането си в прогимназията. „I have enough!“ – „Имам достатъчно!“ – била любимата му фраза. Винаги спокоен, той обмислял дълбоко нещата. Имал проницателен поглед. Негови приятели споделят, че „не можеш да гледаш в големите му сини очи, защото парят“.

Живял като монах в планините на Северна Калифорния, той разчупва границите на своето време и навлиза в сърцето на древната християнска опитност, като свързва разпадащата се духовност на западния човек с неговите изгубени корени и показва обратния път към Бога. Днес името на отец Серафим е познато и обичано от милиони хора по целия свят, особено в Русия и Източна Европа, където, в годините на комунизма, неговите книги са се разпространявали нелегално в хиляди ръчно направени преписи. Намерил смисъла на живота си в Православната Църква, той постила пътя за хиляди, които тръгват след него. Светлината на Христос, която свети през отец Серафим, осветява пътя на вярата и вдъхва смелост на нас, които се опитваме да следваме този път.

„Кой е отец иеромонах Серафим и защо интересът към неговия живот и дело е толкова голям в целия свят? С какво може неговата книга да помогне на българските читатели и може ли той да бъде образец за нас българите, които сме православни още от девети век?

Авторът на книгата отец иеромонах Дамаскин е духовен син на отец Серафим Роуз и с изключителна любов и високо съзнание години наред е събирал материали, за да ни представи една богата биография и завършен портрет на този известен американски застъпник за православната ни вяра.Отец Серафим бил силно вярващ човек – подвижник, аскет, духовен ръководител, попечител, пазител на традицията, с нежна, горещо обичаща Бога душа, с която докоснал душите и сърцата на мнозина по света. Книгата е достатъчно онагледена със снимки, които отразяват истинността на живота и делото на отец Серафим. Външността му според тези нагледни документи го представя като скромен, мъдър и винаги дълбоко замислен човек с дълга коса и брада, в монашеска дреха, с проницателни сини очи, брилянтен във взаимоотношенията си с другите. Съветвал хората, но не като всезнаещ гуру, а като човек, който помагал на хората да разрешават проблемите си с нежни думи и благост; не със свойствените за американския характер декларации или наредби. С думи и на дело отец Серафим вдъхновявал всеки да вземе кръста си и през целия си живот да се подвизава с “добрия подвиг на вярата” (1 Тим. 6:12), наградата за което ще се обяви след всеобщото възкресение.

Отец Серафим бил чист мислител, философ, сладкогласен певец, сълзотворен молитвеник, човек на сърцето, смирен духовник, честен защитник, душераздирателен проповедник на Христа, благ съветник на всички, които търсили св. Православие и от сърце желаели да вървят по неговия път. В книгата на о. Дамаскин той подсеща и нас, българите с думите на Христа – да носим кръста си без да се оплакваме, без да мърморим, без да оправдаваме нашите грехове и слабости, но да се видим кои и какви сме всъщност и най-вече да се обичаме един друг.“

Митрополит на САЩ, Канада и Австралия Йосиф

За поръчки от издателството: фондация „Покров Богородичен“, издателство „Омофор“, бул. Черни връх 68, София 1470, тел. 0886 149 991.
За онлайн поръчки от сайта на издателство “Омофор”ТУК>>>
За онлайн поръчки от ателие-книжарница „Къща за птици“: ТУК>>>